Autodesk Simulation CFD

Folyadék- és hőáramlás analízis a termékfejlesztő eszköztárában

autodesk_color-on-white_175

Kategória:

A termékfejlesztési folyamat során felmerülő folyadék- és hőáramlási feladatok végeselem módszerrel történő megoldásának hatékony eszköze az Autodesk Simulation CFD (korábban CFdesign), melynek legnagyobb erőssége a könnyű kezelhetőségében és számítási gyorsaságában rejlik.

Az Autodesk Simulation CFD alkalmazási területei közül az elektronikai ipar hűtési feladatait , szelepek és szivattyúk tervezésével kapcsolatos megoldásokat emeljük ki elsősorban. Telekommunikációs oszlopok, daruk, épületek szélterhelésének vizsgálatát szintén elvégezhetjük a szoftver segítségével, de az orvosi műszergyártás területéről (sterilizáció, vér áramlásának vizsgálata, szeparátorok tervezése) is találunk érdekes példákat. Természetesen az autóipari beszállítók is sikerrel alkalmazhatják a Simulation CFD által nyújtott előnyöket: a szoftvert levegőbeönlő gyűjtőcső, hengerfej víztér, kipufogó rendszer vizsgálatára, utastérben vagy motortérben áramló levegő modellezésére is használják, de a tükör körüli áramlás, vagy akár jármű légellenállási tényezőjének megállapítása is lehet a cél.

A program egyformán képes asszociatív kapcsolatra natív Autodesk Inventor, CATIA V5, Pro/Engineer, Solid Works, Solid Edge, UGS NX modell file-okkal, fogad ACIS, Parasolid STEP és IGES modelleket, teljes mértékben független a CAD szoftver gyártójától.