Categories Menu

Mérnöki Szimulációk Blog

Üdvözöljük a Mérnöki Szimulációk világában!

Blog-olvasóinkat időről-időre tájékoztatjuk a szimulációs szoftverek újdonságairól, és a futó projektjeink (publikus) részleteiről, érdekességeiről.
Tartson velünk, értesüljön mindenről időben!

Kövesse Facebook oldalunkat és YouTube csatornánkat is:

Facebook YouTube

Fogaskerék kenés szimuláció az scTETRA szofverrel

Az MSC Software portfoliojába tartozó Cradle áramlástani szimulációs szoftvercsalád zászlóshajója, az scTETRA.

TOVÁBB OLVASOM

Az MSC Software portfoliojába tartozó Cradle áramlástani szimulációs szoftvercsalád zászlóshajója, az scTETRA – robusztus numerikus megoldójának köszönhetően – kiválóan kezeli mozgó szilárd testek és folyadékok interakcióját. Klasszikus példa ilyen esetre egy hajtóműben a fogaskerekek és a kenőanyag kölcsönhatása üzem közben.

2018-tól már a Cradle áramlástani szoftverek is elérhetőek az MSC One Token licencelésben!

Hamarosan elérhető az MSC Apex Harris Hawk

Az év első negyedében megjelenik az MSC Apex Harris Hawk.

TOVÁBB OLVASOM

A szoftver kiegészül egy teljesen új kompozit modellező funkcióval. A felület intuitív és könnyen használható, a kompozit szerkezetek ismerete azonnal használhatóvá teszi a felhasználó számára a modult a tervezési folyamat során.

Az MSC Patran – Nastran és MSC Apex rendszerek közötti átjárhatóság egyszerűbbé válik, gyorsan és akadálymentesen mozgathatjuk végeselemes modelljeinket a platformok között.

Az Apex Python alapú scriptelési lehetőségeit számos új API készlet gyarapítja a Harris Hawk verzióban, új eszközök állnak rendelkezésre a modellezés automatizálásához.

Simufact Additive Manufacturing

Simufact Additive Manufacturing – képlékenyalakítás és hegesztés után már a 3D nyomtatás technológiai folyamata is szimulálható!

TOVÁBB OLVASOM

Az új Simufact Additive Manufacturing szofver segítségével a fémporos nyomtatás teljes folyamatát folyamatát szimulálhatjuk, beleértve az alaplapról való levágást, a darab hőkezelését, a támasztékok eltávolítását és a meleg izosztatikus préselést. Minden egyes fázisban nyomonkövethető a szerkezet torzulása és a visszamaradó feszültség. A szimuláció rendkívül gyors, ezáltal rövid idő alatt több különböző gyártási stratégiát összevethetünk, optimalizálva a gyártási paramétereket, minimalizálva az alakhibákat és elkerülve esetleges repedéseket, delaminációt.

2016 Simulating Reality Contest Winner I

A 2016 Simulating Reality verseny egyik győztese.
A Missouri Egyetem az Adams szoftverrel tanulmányozta a térdre ható terheléseket és biomechanikai viselkedését, elősegítve a további orthopédiai kutatásokat.

TOVÁBB OLVASOM

Az MSC Software, a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb szimulációs szoftver fejlesztője 2013 óta minden évben nyilvános versenyt hirdet Simulating Reality Contest címmel, melyre minden felhasználó elküldheti szimulációs esettanulmányát. Az MSC külön díjazza a legjobb akadémiai és ipari tanulmányokat.

A jövő útján: párhuzamosan futó szimulációs rendszerek

A modell az MSC Adams többtest-szimulációs, és az EDEM diszkrét elemes modellező szoftverek kooperációjából született.

TOVÁBB OLVASOM

Az MSC Adams legújabb verziója lehetőséget kínál az EDEM-mel való kommunikációra és szimulációs képességeik együttes kiaknázására egy modellben. A videóban erre láthatunk példát, a talaj kerekekre ható erőit az EDEM számolja, majd továbbítja az Adams felé, ami a kapott adatokat felhasználva számítja a jármű alkatrészeinek mozgását.

A diszkrét elemes modellezés jellemző felhasználási területe az apró részecskéket tartalmazó anyagok viselkedésének vizsgálata, pl. talaj, termények, porszerű anyagok, de a folyadékok is ide sorolandók. Az ilyen fluidumok áramlása a legtöbb esetben összefügg mozgó gépalkatrésszel, emiatt a két rendszer vegyítése sok esetben a jó választás a probléma vizsgálatára.

Összehasonlító CFD vizsgálat

Széllel szemben nem lehet… és keresztbe?

Az előző bejegyzésben szereplő keresztszél vizsgálat befejező része: annak hatásvizsgálata, hogyan változik meg a vízsugár áramlási képe, ha a keresztszél nagyságát 5-ről 10 illetve 15 m/s-ra növeljük.

TOVÁBB OLVASOM

Érdekes megfigyelni, a szimuláció milyen jól visszadja, hogy míg kisebb sebességnél a sugár folyamatos és többé-kevésbé stabil képet mutat, és a térfogatáram zöme a szemközti fal mentén koncentráltan áramlik, addig a sebesség növekedésével rohamosan csökken a vízsugár stabilitása, részekre esve, egyre nagyobb rendezetlenséget mutatva távozik a térből.

Az animáción 100x-os lassításban látható folyamat.

Crosswind – szabadsugaras áramlás szimuláció

Az eső már nem esik, de a víz áramlik!

Az előző bejegyzésben szereplőhöz hasonló feladat. Másik cég, másik fejlesztés, de szintén szabadsugaras áramlás, szintén XFlow, és szintén a tesztelést segítő egyszerű modell.

TOVÁBB OLVASOM

Gyufásskatulyányi térbe 2mm x 2mm-es fúvókán kb. 2,5 m/s sebességgel áramlik be a víz, de mindez 5 m/s-os keresztirányú légáramlással megbolonítva. Az animáción 0.25 másodperc alatt lejátszódó folyamat látható 100x-os lassításban.

Modell előkészítési idő: 5 perc, számítási idő: egy esős hétvége 🙂

Waterjet – szabadsugaras áramlás szimuláció

Csak esik és esik! – Mérnöki szimulációval foglalkozó üzletágunk épp a víz áramlását vizsgálja. A feladat során egy néhány mm átmérőjű fúvókán 10 bar nyomású térből lövell ki a vízsugár egy útjában álló ferde felületre.

TOVÁBB OLVASOM

A holnap áramlástani szimulációs szoftverének kikiáltott XFlow rendszert fejlesztő spanyol Next Limit Technologies cég egyik technikai munkatársával Magyarországon folytatott beszélgetésből kiderült, hogy nemzetközi szinten a felhasználók irányából egyre nagyobb az igény a többfázisú áramlások modellezésére, ami egybecseng a hazai tapasztalattal.

Az XFlow nemrégiben egy új, a korábbinál robosztusabb „multiphase” megoldót kapott, ami korábbi számítási eredményekkel összevetve jelentős sebesség- és stabilitásnövekedést mutat. Az új megoldó lehetőséget teremt a további fejlesztésekhez, három (pl. levegő, víz, olaj), vagy akár több fázis együttes vizsgálatára is.

Az XFlow rendszert az egyik hazai cég olyan fejlesztésekhez tervezi bevezetni, melynél a szabadsugaras áramlás, a víz és a levegő fázis együttes vizsgálata a cél. Az erre való felkészülés során született a feladat, melynek során egy néhány mm átmérőjű fúvókán 10 bar nyomású térből kilövellő vízsugár és egy útjában álló ferde felület találkozását vizsgálták.

A CAD modell létrehozását nem számítva a szimulációs modell előkészítése mindössze pár perc, a számítás ideje néhány óra volt.