Marc

Implicit nemlineáris végeselem megoldó

Kategória:

A hetvenes évek elejétől fejlesztett Marc a világ első, kifejezetten nemlineáris feladatok megoldására írt, kereskedelmi célú végeselem szoftvere, amely a kilencvenes évek végétől tartozik az MSC termékcsaládjába.
A Marc általános célú szoftver, melynek tervezői nem ismertek megalkuvást, az akkurátus modellezéshez csaknem kétszáz elemtípust alkalmazhatunk, a beépített algoritmusokat számos ponton módosíthatjuk, egészíthetjük ki felhasználói szubrutinokkal. A pontosság és az általánosság iránti elkötelezettséget jellemzi a végeselem technológia határait feszegető, immár magasabbrendű és hexaéder elemek esetén is működő globális újrahálózás lehetősége, a rendkívül hatékony, analitikus felületábrázolással javított kontaktszámítás, vagy a megoldás sebességét nagyban növelő, az alkalmazot lineáris algebra mai élvonalába tartozó METIS algoritmus implementációja.

Mindezeknek köszönhetően a Marc olyan, más általános célú szoftverek által többnyire megoldhatatlan modellezési feladatok esetén is alkalmazható, mint például bonyolult szerkezetű, hiperelasztikus kompozitok vizsgálata, összetett technológiai folyamatok, így kovácsolás, forgácsolás szimulációja.